Земельний скандал на Черкащині! Сільська рада Червоної Слободи віддала в оренду майже гектар земель водного фонду. Офіційно для берегоукріплення, втім місцеві жителі підозрюють забудовника у намірі звести котеджі на березі водосховища.

db309208304f8f4cc59fa7d305dc2c4a_0_1400_0

То що насправді будують? І чому берег іде під воду? Про це інформує podrobnosti.ua

Село Червона Слобода у передмісті Черкас. Десятитисячний населений пункт стоїть на березі Кременчуцького водосховища і його величезні хвилі постійно з'їдають берег. Ще кілька років тому на цьому місці був сільський пляж, тепер тут - вода.

Ми приходимо, ми тут живемо… 5 років назад, берег був он за тією вербою, оце за 5 років змила вода все в Дніпро, і скільки не писали в сільську раду, а вони тільки плечима здвигають і все, - кажуть жителі.

Та рятівник для берега Червоної Слободи з'явився, звідки не чекали. У грудні 2022 сільська рада віддала в оренду на 5 років понад пів гектара набережної компанії "Другий Експедиційний загін підводних і гідротехнічних робіт", яка планувала зробити берегоукріплення. Півтора року потому роботи почались.

- Зараз приїде адвокат … - Знаєш, є така 5 стаття Конституції? - Немає… - далі штовханина

Ця суперечка жителів села з представником орендаря за фундамент майбутньої підстанції. Її споруджує не орендар, а вже суборендар ділянки. Люди впевнені: їхній берег хочуть не так укріпити, як забудувати котеджами. Підстав так вважати, кажуть місцеві жителі, більш ніж достатньо.

Віталій Бортник - житель села Червона Слобода: Сам договір оренди з підрядником складений так, що 27 пункт надає право орендарю у разі виробничої необхідності зводити в установленому законодавством порядку жилі, виробничі, культурно-побутові будівлі й споруди та закладати багаторічні насадження, тобто завтра тут виникнуть котеджі.

Хоча орендована ділянка належить до земель водного фонду і житлове будівництво тут законом заборонено. Представник суборендаря запевняє: підстанція їм потрібна для подальшого зведення гідротехнічних споруд. Їхня шляхетна мета незмінна - урятувати берег. Усі відповідні дозволи на роботи у компанії є. Ба навіть поліція в цьому пересвідчилась.

Максим Корольков - представник орендаря: Документи безпосередньо були надані поліції на заяву громадянина Бортніка - поліція списала ці матеріали, вона не вбачила тут порушення, ми надали абсолютно всі дозвільні документи.

Щоправда, журналістам ці дозвільні документи представник суборендаря показати не зміг, бо не мав із собою. А офіційний запит на компанію довелося б направляти на юридичну адресу товариства "Екозахист-Дніпро", що зареєстроване в приватній квартирі.

У вільному доступі інформації про фірму орендаря і суборендаря ділянки теж небагато...

Станіслав Кухарчук, кореспондент: Здається, що ось ця гучна назва 2 Експедиційний загін підводних і гідротехнічних робіт нам має підказувати, що фірма, яка володіє цією назвою займається саме гідротехнічними роботами, але ж ні. У реєстрі вона офіційно вказує основний вид своєї діяльності - це надання в оренду власного чи орендованого майна. Ситуація із суборендарем земельної ділянки - фірмою "Екозахист-Дніпро" - трохи краща. Основний вид діяльності - це будівництво водних споруд, але разом з тим, фірма займається будівництвом житлових і не житлових приміщень.

Дізнатися щось про майбутню долю узбережжя у сільській раді Червоної Слободи, та й власне плани орендарів - із першої спроби не вдалось. Без резолюції сільського голови жоден посадовець офіційно надавати коментарі не наважився.

Та згодом у телефонному режимі керівник відділу містобудування пояснила: зважати на пункт договору з орендарем, де мова йде про можливість житлової забудови, не треба, каже чиновниця.

Текст угоди типовий для всіх орендарів землі. До того ж звернувся орендар до сільради з абсолютно шляхетними намірами.

Ірина Ільченко - начальник відділу містобудування та архітектури Червонослобідської сільської ради: Зроблять собі репутацію про те, що вони зроблять якийсь берег, укріплять, і буде для них підстава, щоб брати участь в конкурсі в якихось державних програмах. Якщо вони цього не будуть робити, то це буде розірвання договору і все.

Керівник Черкаського управління захисних масивів Дніпровських водосховищ дивується таким намірам орендаря. Укріплення берега і будівництво гідротехнічних споруд - праця кропітка і потребує чималих капіталовкладень. До того ж без відповідних дозволів та погоджень Мінекології та Агенції водних ресурсів такі роботи не проводять.

Олександр Бовсуновський - начальник Черкаського управління захисних масивів Дніпровських водосховищ: Це складний вид гідротехнічних робіт і просто, абихто взяв, насипав там каменю чи уламків залізобетонних виробів, і він закріпив берег. За практикою, якщо там є наміри будувати, вони будуть будувати. Закріплять берег, щоб воно там не руйнувало, але далі буде будівництво.

Зараз майбутньому так званому "берегоукріпленню" протистоять лише жителі Червоної Слободи.

Та люди вже планують звернутися до прокуратури, щоби та перевірила наміри орендаря берегової смуги.


реклама

Коментарі  

 
+8 #3 Стабилизец 30.04.2024 14:14
Арендатор чудотворец. Бесплатно отремонтируют общественную набережную да ещё за аренду в бюджет заплатит
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+13 #2 В аборигенів 30.04.2024 14:08
претензії тыльки до забудовника,а до пройдисвітів, службових осіб сільради,немає.То може аборигени не ту здобич хотять зїсти,бачили очі ,що вибирали.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-9 #1 Черкаська гламурна 30.04.2024 13:38
Ах эти сельские скандалы! Они так утомляют! Когда уже на конец они прекратятся и снова полетят с Борисполя самалётики на Барсу! Так уже хочется там летние каникулы провести со своими поддружками, вдали от всех этих Красных Слобод с ихними надуманными проблемами!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

bigmir)net TOP 100