Нині в місті курсують 50 тролейбусів і 350 маршруток. Практично всі вони, за оцінкою фахівців міськвиконкому, не відповідають сучасним вимогам, інформує газета «Нова доба».



У більшості мало місць та й оснащені дизельними двигунами, які забруднюють повітря. Найближчим часом їх замінять на сучасні автобуси, які відповідатимуть найвищим стандартам якості та комфорту. У таких і взимку тепло, і влітку прохолодно. Щоправда, задоволення це недешеве, і перевізники не погоджуються витрачати свої кревні на «забаганки міської» влади. Але це не забаганки, реформа неминуча. І якщо старі перевізники не погодяться слідувати її вимогам, у місті з’являться іноземні інвестори.

– Пасажирський транспорт у Черкасах технічно й морально застарів, – пояснив начальник управління вуличної інфра-структури й транспорту виконкому Черкаської міськради Віталій Дядченко. – По-перше, за кількістю шкідливих викидів у атмосферу він не відповідає жодним стандартам. Так, уся Європа сьогодні використовує стандарт якості євро-5 (екологічний стандарт, що регулює кількість шкідливих речовин, що разом із вихлопними газами потрапляють в атмосферу – ред.), а наші ж ледве дотягують до євро-2. Питання загазованості міста почало хвилювати не лише екологів. Що вже й казати, значний сплеск онкозахворювань, особливо серед дітей, невід’ємно пов’язаний зі зростанням кількості канцерогенів у міському повітрі.  При цьому назвати міський транспорт зручним досить складно. Особливо нарікають на нього батьки з дитячими візками та інваліди.

– Намагаюся пересуватися містом пішки, – розповіла 28-річна черкащанка Марина. – Самостійно занести коляску в маршрутку майже не можливо. Дуже круті й високі сходи. Та й місця всередині малувато, інші пасажири скоса дивляться, посуватися не хочуть.

А от жодного з 19 перевізників, що працюють у Черкасах, подібні проблеми черкащан, здається, мало хвилюють. У першу чергу, перевезення пасажирів – це їхній бізнес, якого їх планують позбавити. Спілкуватися «на диктофон» перевізники, з якими нам вдалося зв’язатися, відмовляються. Але у відвертій розмові зізнаються:  настанову осучаснити свій автопарк до 01.01.2012 отримували ще три роки тому. Але сучасні автобуси коштують немало, а розбиваються на наших дорогах майже миттєво. Тому, перш ніж оновлювати транспорт, необхідно оновити дороги.

Але транспортна галузь уже давно потребує змін. Це в інтересах 300 тисяч жителів обласного центру. Тому недобросовісні перевізники повинні піти з ринку вже за рік. Навесні міська влада планує провести конкурс на отримання ліцензій. Обіцяють, що цього року умови будуть надзвичайно жорсткими.

– Ми плануємо залучити до пасажироперевезень нових людей, – пояснив Віталій Дядченко. – Працюватимуть лише ті, хто погодиться на умови міської влади: низька підлога (для зручності інвалідів та жінок з дітьми) та євро-4. Однією з умов також є збільшення пасажирських місць у громадському транспорті майже вдвічі. Це дозволить скоротити кількість транспорту в місті, при цьому кількість перевезених пасажирів залишиться на рівні сьогоднішньої.

Конкурс планують провести вже навесні поточного року. Охочі брати в ньому участь уже є, до речі, серед них й іноземці. Існує ймовірність, що ліцензії буде продовжено й деяким сьогоднішнім перевізникам, але за умови, що вони зобов’яжуться протягом року оновити свій автопарк, замінивши старі маршрутки на екологічно чисті та комфортабельні. Як приклад для наслідування, в місті на одному з маршрутів уже з’явилися сучасні великі автобуси голландського виробництва. Вони екологічно чисті (працюють на газу), місткі (до 120 пасажирів), зручні для користування пенсіонерів та  інвалідів (обладнані  підніжками), комфортабельні (укомплектовані кондиціонерами).

Побоювання людей, що через нововведення вони годинами стоятимуть на зупинках в очікуванні потрібного транспорту, безпідставні.  Як пояснив депутат Черкаської міської ради, член комісії з  питань комунальної власності та житлово-комунального господарства Микола Мирза, навпаки – на сьогоднішній день маршрути формують самі перевізники. Відтак при достатній кількості маршруток людям незручно пересуватися містом. Деякі маршрути передбачають кілька пересадок і зайві витрати коштів для пасажирів. Завдяки реформуванню галузі маршрути розроблятимуть фахівці, тому з перевезеннями черкащан зможе справитися значно менша кількість маршруток.

реклама

Коментарі  

 
0 #15 українець 27.02.2012 13:51
Нарешті "Богдани" приберуть
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #14 Володимир 27.02.2012 11:42
Цитую деда ленин:
а перевозчики думали одарич о них заботится когда загоняет цены на проезд.ваша песенка спета.с вещами на выход.теперь придут реальные пацаны из-за бугра нашей области.они и есть иносраные инвесторы.а черкащан не жалко.пусть и дальше молчат когда квартплату повысят в 5 раз.продадут поликлиники детсады музшколы и прочую лабуду социалистическо й жизни.

деда ленин, не турбували б людей своїми комуноїдними ідеями. Чи в мавзолеї тісно стало?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #13 деда ленин 27.02.2012 01:25
а перевозчики думали одарич о них заботится когда загоняет цены на проезд.ваша песенка спета.с вещами на выход.теперь придут реальные пацаны из-за бугра нашей области.они и есть иносраные инвесторы.а черкащан не жалко.пусть и дальше молчат когда квартплату повысят в 5 раз.продадут поликлиники детсады музшколы и прочую лабуду социалистическо й жизни.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+1 #12 sergo 26.02.2012 17:20
это чо последнее кидалово черкащан мером перед уходом?угомонись!хоть не ломай что и без тебя нормально работает!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+4 #11 петя 26.02.2012 16:55
для таких городов как черкассы подходят маневренные низкопольные скоростные дизельные с малым расходом топлива автобусы богдан кстати для специалиалистов из горисполкома они выпускаются в черкассах особо большие автобусы еще бывшие полтора десятка лет в эксплуатации в городе не приживутся график движения изменят в целях его наполняемости а это приведет к тому что пассажиры будут дольше ждать транспорт в стужу зной автопавильонов в городе практически нет
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
-2 #10 Кленов 25.02.2012 22:08
Неужели наконец то уберут эти "шедевры" отечественного автопрома,стира льные доски на колёсах под названием Богдан,предназн аченные для перевозки кирпичей или картошки,но никак не людей.Вот только не получилось бы "как всегда" - и грубые Богданы уберут, и нормальный транспорт не закупят.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
0 #9 Бурулька 25.02.2012 19:26
Громадський транспорт черкащан цілком задовольняє - в любий куточок міста можна швидко доїхати. Але така ситуація не задовольняє одарич............. :lol: :D Вони не можуть спокійно спати, коли бачуть які фінанси пропливають повз їх руки, тому треба громадський транспорт знищити, міський бюджет спустишити та закупити іноземний секонд=хенд. А хабарі покласти собі в кишеню :P :P
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #8 Chekist 25.02.2012 15:43
Вони що хочуть ті галімі секондні автобуси втюхать перевізникам!?
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+2 #7 Микола 25.02.2012 15:17
Автобан вже побудували, євровікна встановили, дороги відремонтували, керівників з донбасу вже завезли.Там життя вже покращили, роботи їм там тепер нічого, будують нову черкащину.Замість того щоб навести лад в міському транспорті, щоб не перевізники визначали вигідні їм маршрути і не диктували свої умови чинуши знову роздувають чергову мильну бульку.
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 
 
+7 #6 Федя 25.02.2012 14:31
Как могут знать городские власти, что лучше для жителей города, если они не пользуются общественным транспортом??!!
Цитувати | Поскаржитись на коментар
 

Додати коментар

Звертаємо Вашу увагу, що "Прочерк" - це майданчик коректних дискусій!

Цікаві новини звідусіль

реклама Делікат

bigmir)net TOP 100